25. september 2022

Hvilke tjenester findes der i servicebranchen?

Servicebranchen består af virksomheder, der fungerer for en kunde, men som ikke er involveret i fremstillingen. Ved at sætte denne definition i eksempel er en entreprenør en del af servicebranchen. Ja, han kommer måske til dit hus og bruger træ til at indramme et nyt rum, men han fremstiller ikke træet, neglene eller gipsvæggen. Han leverer bare tjenesten ved at fremstille disse materialer til et færdigt rum.

I servicebranchen fokuseres der på forbrugertjenester og forretningstjenester. Disse vil vi komme nærmere ind på herunder.

Forbrugertjenester

Forbrugertjenester er den mangfoldighed af tjenester, der leveres til forbrugerne af et produkt inden for det felt, der skaber, markedsfører eller leverer produktet. Et godt eksempel på dette er bilindustrien. For eksempel køber vi først en bil fra et forhandlerforetagende, derefter tager mange af os rutinemæssigt bilen tilbage til forhandleren for planlagt vedligeholdelse. Nej, vi køber ikke en ny bil hver gang; i stedet betaler vi for hjælp til at vedligeholde det køretøj, vi allerede har købt. Et andet godt eksempel på en forbrugertjeneste opstår hver gang vi bruger timer på telefonen og venter på teknisk support for at hjælpe os med at genoplive vores døde internetsignal.

Da de var meget knyttet til den moderne tid, begyndte forbrugertjenester at blomstre, da arbejdsdelingen blev almindelig. Som tildeling af forskellige dele af en fremstillingsprocedure eller opgaver til forskellige mennesker for at forbedre effektiviteten og produktiviteten begrænsede arbejdsdelingen bredden af ​​folks viden, hvilket igen forårsagede behovet for tjenester.

Forretningstjenester

En forretningstjeneste er igen et generelt udtryk, der beskriver arbejde, der tilbyder support til en virksomhed, men ikke producerer et håndgribeligt produkt. Det understøtter den faktiske fremstilling af konkrete produkter.

F.eks. kan dette være indenfor arbejdet med rumfart, som kan omhandle at arbejde med produktionsfaciliteter og konfigurere deres produktionsproces for at gøre dette mere effektivt. Selvom man ikke bygger en faktisk helikopter eller et fly, hjælper man med at producerer disse luftbårne transportører ved at få  dem i luften langt hurtigere og billigere end det ellers ville være tilfældet.

Et andet godt eksempel på forretningstjenester findes i IT-branchen med informationsteknologi, der anvendes til at løse computerproblemer, som opstår i fremstillingsprocessen. Når vi tale rom IT-problemer vil mange hævde, at forretningstjenester er særdeles aktuelle, når automatiseringen af industrien tog fat. Sagt ganske enkelt er automatisering brugen af automatiske udstyr i et system tiil fremstilling eller produktion. Efterhånden som automatisering tog fat, blev de medarbejdere, der kørte maskinerne mere og mere løsreve t fra, hvordan man rent faktisk reparerede maskinerne og dermed voksede behovet for forretningsservice.