25. september 2022
melodi til festsang

Hvordan finder man en god melodi til sin festsang

Valg af melodi til festsang

Syv dage til onkel Arthurs længe planlagte 80-års fødselsdag og jeg har ikke engang valgt melodi til festsangen endnu. Der ligger masser af stikord i form af papirlapper med små historier om onkel Arthurs mange stunts og gøremål i nyere tid – alt indsamlet af hele den pukkelryggede familie. Han er nemlig ikke så kedelig den gode Arthur. Faktisk er han blevet mere og mere underholdende med årene. Det startede med et markant løft efter konen – moster Grethes død. Hun var godt nok osse en arrig og sur kvinde. Det har sikkert været en hel lettelse, da hun pludselig døde, for nu at sige det, som det er.

Han har fået utallige skideballer gennem tiderne den store, glade mand, men nu skal han altså ha´ en sang. Som sagt er der mange små historier at skrive vers på. Arthur er damernes ven – han transporterer dem til frisør og fodlæge og diverse undersøgelser på diverse hospitaler. Til gengæld får han benzinpenge og chokolade og middage i tide og utide. Han kører frisk til i sin gamle Opel, og det bliver mere og mere spændende at være passager. Synet er nemlig ikke hvad det har været, men foden på gaspedalen fejler ingenting.

Arthur bliver taget i tolden, når han har for meget Madeira med hjem fra Madeira og selv om han har prøvet at forklare tolderne, at det bare er nogle gamle flasker, han har købt, så falder bøderne lige godt. Han ryger cigar og spiller kort og slår i bordet. Han har engang i tidernes morgen gået til dans og kan stadig huske to trin – et frem og et tilbage. Disse eksempler er bare et lille udpluk af det materiale, der skal blive til en personlig festsang. Alt dette og meget mere skulle gerne med i sangen – så jeg skal altså vælge en melodi, der har forholdsvis korte vers.

Melodi festsang

Fra Carmen til Den lille frække Frederik

Jeg ved, at onkel Arthur elsker opera. Jeg tror, han har set de fleste, og han synger gerne og ganske uhæmmet med, når de fantastiske tenorer giver den gas med arierne. Selv om han engang har sunget i kor, så har han ikke så meget luft mere, vesten strammer og lyden er langt fra skøn og kraftfuld. Hvis det var muligt ville jeg vælge Carmen, for den ligger helt sikkert øverst på hans top ti. Nu er der bare det med operaarier, at de er uegnede til festsange, og det er måske meget godt. Så kom jeg i tanker om Menuetten fra Elverhøj.

Den har jo lidt klassisk over sig og går i alle tilfælde ikke for hurtigt, men versene i den er faktisk lidt til den lange side, og det kan godt blive noget rod, hvis for meget forskelligt skal med i versene. Der er så mange melodier, der kan bruges, som både er nemme at synge og nemme at skrive på.

De fleste børnesange og de fleste fra Højskolesangbogen f.eks. Jeg havde flere i tankerne inden jeg landede på Den lille frække Frederik. En sød gammel børnesang med korte vers og nem at synge. Alle kender den, tror jeg – ellers kommer de hurtigt til det. Og lige den der lille pointe skal man huske. Det er en stor fordel, hvis melodien er en, de fleste af gæsterne kender.

Havde det været en decemberfest, havde jeg valgt en julemelodi

Vi har en masse dejlige julemelodier, som slet ikke når at blive slidt op, fordi de kun bruges en måned om året. De er selvfølgelig osse egnede til at bruge til festsange, så YES – hvis det havde været en decemberfest, havde jeg valgt en julemelodi.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *